Foredrag 2021-2022

Datoer for sæsonen 2021 – 2022

Foredragene finder sted på Glumsø Kro, Storegade 2, Glumsø. 

Pris pr. foredrag:   Kr. 40,00 incl. kaffe/te.


 

Onsdag den 13. oktober kl.19:30

Susåegnen under besættelsen /Jan Christensen.

Under besættelsen dannede Susåegnen rammen om flere vigtige våbennedkastninger fra Royal Air Force ved Tystrup-Bavelse søerne. Samtidig havde tyskerne i Tybjerg bygget en stor radarstation “Seehund”, der skulle opspore allierede fly på vej med våben til den danske modstandsbevægelse og fly på bombetogter mod Tyskland. Lokalhistoriker Jan Christensen fortæller i dette foredrag om modstandsarbejdet og begivenheder på egnen under besættelsen.


 

Onsdag den 17. november kl.19:30 

Kähler 1839 - 1974 v/Palle Birk Hansen.

I 1837 ankom potte- og kakkelovnsmager Herman J. Kähler fra Holsten, dengang en del af den danske helstat, til Næstved for at fabrikere kakkelovne for købmand Hatting på Brotorvet. Et par år senere - i 1839 - etablerede Kähler sig som selvstændig i et gammelt pottemagerværksted i Kindhestegade. Det blev begyndelsen på eventyret om Kählers berømte keramikfabrik i Næstved. Gennem fire generationer fremstillede Herman J., Herman A., Carl F., Herman H. C., Herman J. og Nils Kähler lertøj på værkstederne i Kindhestegade (1839-1896) og på Kählerbakken (1875-1974). En ny udstilling af Kählers keramik, sideløbende med glas fra Holmegaard Glasværk er åbnet på Holmegaard Værk ved Museum Sydøstdanmark. 


 

Onsdag den12. januar kl.19:30

--------------Aflyst pga. Corona----------------

--------forsøges afholdt efterår 2022--------

Fra jægersoldat til Folketingets Præsidium og oplevelser med kongefamilien v/Helge Adam Møller. 

Helge Adam Møller fortæller om sin uddannelse i Jægerkorpset. Om udspring fra fly og om overlevelse bag fjendens linjer ved hjælp af planter, snoge og vinbjergsnegle, 28 år i Folketinget og med Præsidiet på besøg i Australien, Kina, Tyrkiet m.v. Oplevelser fra Folketinget, både fra formandsstolen og med skiftende statsministre.Helge fortæller om oplevelser med Kong Frederik og Kronprinsen.Slutteligt fortælles også om gallafest på Fredensborg og om at danse lanciers med dronningen, og om Prins Henriks rødvin, som er langt bedre end sit rygte.


 

Onsdag den 9. februar kl.19:30 

Kvinder i 1800-tallets forbryderalbum v/Mette Gundel.

I 1863 tager Københavns Politi, som de første i Danmark, forbryderalbum med identitetsbilleder i brug. Dette fænomen vandt indpas i alle større byer i Danmark. Antallet af forbrydelser steg hastigt, og for kvindernes vedkommende var der tale om tyveri, løsgængeri, bedrageri, barnemordere, falsk, indbrud, rufferi, lommetyverier i Tivoli, tørreloftstyverier, butikstyverier, betleri, fosterfordrivelse, ulovlig omgang med hittegods. Kvinderne behøvede nu ikke at være forbrydere for at komme i albummet, de kunne være prostituerede, som var underlagt benhård kontrol, eller blot have været i kontakt med politiet, så de var registreret som "mistænkelige".


 

Onsdag den 9. marts kl.19:30

Generalforsamling - gratis

 


 

 

 

 

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

04.05 | 22:16

Min mormor skulle have gået på Tybjerglille Skole ca. 1931 og jeg prøver at finde et klassebillede.

Kender nogen mon til denne skole og hører den herunder?

...
05.04 | 20:35
Bestyrelsen har modtaget 6
29.03 | 21:13
Bøger har modtaget 2
07.03 | 09:46
Billedgruppen har modtaget 4
Du kan lide denne side