Afholdte foredrag 2

Februar 2019 

Den Danneskjoldske Kanal 

Rasmus Nielsen var helt på toppen, da han levende fortalte om Den Danneskjoldske Kanal.

Ideen til kanalen var Christian Conrad Sophus Greve Danneskjold-Samsøe’s - Overdirektør for Gisselfeld, samt ejer af Næsbyholm og Bavelse godser. Formålet var at fragte tømmer og brænde, på pramme, fra de midtsjællandske skove til Karrebæksminde, hvor det skulle omlastet til større skibe, og fragtes syd om Sjælland.

Ideen opstod i 1802, arbejdet gik i gang 1805 og indvielsen skete 11/9 1812 det var et kæmpe stykke arbejde der var blevet udført.

Kanalen ophørte i 1860’erne hvor jernbanen tog over.


 

Januar 2019

Ladby teglværk i 3 generationer

Susanne Boding Larsen fortalte, en helt fyldt sal, om Ladby teglværk, om sin opvækst på teglværket - hun er datter af den sidste ejer af teglværket og om sin bedstefar og oldefar, som var grundlæggeren af teglværket. Hun ville gerne selv have været teglværksejer men blev frarådet det af hendes forældre, da konkurrencen efterhånden var blevet hård fra bl.a. nye bygningsmatrialer og til drænrørene var man gået over til plast. Antallet af danske teglværker blev fra 1982 til 2017 reduceret fra 60 til 15. Endvidere omhandlede foredraget også hvordan teglstenene blev produceret, samt dagligdagen på teglværket. Ladby Teglværk var kendt for at lave kvalitet og har leveret tegl- og tagsten til mange kendte bygninger over hele landet, det blev grundlagt i 1871 og lukket 1973.


 

Leena Ørnkow

12. Nov. 2018

Leena Ørnkow fortalte om sit liv lige fra hendes fødsel og frem til i dag. Hun kom til Danmark i 1941 som 4 årig og boede hos sine plejeforældre på Skyttemarksvej i Næstved fra 1941 til 1945.

Der var ca.4000 børn som kom til Danmark pga. vinterkrigen 1939-1940 og fortsættelseskrigen 1941-1944.

Børnene kunne ikke blive i Danmark, efter krigen skulle børnene hjem til Finland for at gå i skole, med henblik på at være med til genopbygningen af landet. Leena fortsatte dog med at komme på ferie hvert andet år hos sine plejeforældre i Danmark og blev også gift med en dansk mand. En virkelig interessant beretning.

Er interessen vakt kan hele Leena’s livsberetning læses i ”Emigranten” Leena Orvokki Luttinen Ørnkow.


 

Ole Mortensøn

2018/19 sæsonen første foredrag blev holdt af Ole Mortensøn, titlen var Fredrik og Matilde

Ca.75 tilhører havde fundet vej til Glumsø gl. Kro for at blive orienteret om ”vores lokale kvindesags forkæmpere” Fredrik og Matilde Bajer, som tilbragte en stor del af deres barne- og ungdomsliv i Herlufmagle.

Fredriks far var præst i Herlufmagle og Mathilde var proprietærdatter fra Fredrikseg.

Fredrik modtog Nobel fredsprisen i 1908………..

                                    Læs mere under gamle artikler, klik her Fredrik Bajer

Ole Mortensøn har udgivet bogen

"Fredrik og Mathilde - Kvindebevægelsens og fredsbevægelsens pionerer"


 

Generalforsamling d. 12/3/2018, som sædvanlig godt besøgt –Søren Borch styrede sikkert aftenens dagsorden, formanden Anni Dam aflagde årsberetning og Kasserer Svend Hellisen gennemgik regnskabet.

Efter kaffen fortalte Knud Christensen levende om Næsbyholm Gods historie helt tilbage fra slottet blev bygget i 1585 af Steen Brahe og Birgitte Rosenkrantz og frem til nutiden. Han viste billeder fra Næsbyholms historie og fra sin egen tid som ansat tømrer på Næsbyholm Gods.

Bestyrelsen arbejder hårdt på at finde spændende foredragsholdere til næste års program, men nærmere om det senere.

Tak for i år og på gensyn til sæsonen 2018-19.


 

Danmarks første ”spordesse” Magna Håkansson

En kold og mørk februar aften, bredte varmen, hyggen og ikke mindst latteren sig ved vores foredragsaften, Suså Egnshistoriske Forening havde besøg af Danmarks første Spordesse, Magna Håkansson, en utrolig frisk og underholdende foredragsholder, trods sine ”kun” 87 år talte Magna i næsten 2 timer uden manuskript. Vi fik et levende indblik i et spændende livsforløb, startende med hendes forældre, sin barndom og skoletid, hvordan hun var blevet opdraget, måtte alt - bare det ikke var kriminelt og selv tog konsekvensen af det man gjorde eller ikke gjorde, samt vil du opnå forbedringer, må du selv slås for sagen, hvilket Magna fik brug for senere i livet. Efter ungdomslivet og gift som 17½ årig, bliver Magna skilt som 24 årig og er alenemor med 4 børn, hvor den ældste er 6 år. Magna er heldig og får en lejlighed i det helt nybyggede Folehaven og i 1960 starter livet som Spordesse – konduktør ved de københavnske sporvogne, en masse anekdoter supplerede fortællingen om arbejdet, i en hidtil mandsdomineret verden. Da sporvognene blev nedlagt var Magna med på det første hold som blev uddannet til buschauffører, Magna var der i mere end 30 år og tillidsmand i 22 år. Selvom hun nu er godt oppe i årene leder hun stadig gymnastik og stavgang – aftenen var virkelig spændende og muntert serveret. 

Aftenen startede i øvrigt med et indlæg af Bibliotekar Vibeke Sølling og fra NæstvedArkiverne Berith Thorndal Larsen om at indsamle Næstved borgernes erindringer. Projektet er i samarbejde med DR, Nationalmuseet og Slots- og Kulturstyrelsen.

De Dansk Vestindiske Øer

Mandag den 8.januar 2018, var det blevet vores tur til at høre Carsten Egø Nielsens foredrag om de Dansk Vestindiske Øer og sandelig om ikke der var fuldt hus igen. Vi startede med en opdatering af øernes situation efter orkanerne Irma og Maria havde raseret de tidligere danske øer i september 2017. Derefter fik vi så øernes historie, hvordan Danmark var kommet i besiddelse af øerne – trekantsejladsen – slaveskibene – livet på øerne – mytteri blandt slaverne – sukkerproduktionen og den velstand den skabte i Danmark og endelig Peter von Scholten’s frigivelse af slaverne. Øerne blev solgt til USA i 1917 for 25 milioner guld dollar og pengene gjorde gavn til genrejsningen af Sønderjylland, som kom tilbage til Danmark i 1920.

Et rigtigt godt og interessant foredrag. 

Naver Rene Lærke, viser og fortæller historien om sin snoede vandrestok

En naver fortalte

Knap 100 tilhørere, oplevede en rigtig naver, Rene Lærke holdt et kanon godt foredrag om sin tur på valsen, mest i Centraleuropa men også afstikkere til England og Norge, rejsen foregik til fods eller på ”tommelfingeren” og der måtte ikke bruges offentlige transportmidler.

Med svendebrevet som udlært tømrer og snedker i hånden, besluttede Rene Lærke at gå på valsen, han fortalte om de krav, der er for at blive tilmeldt naver lavet: under 30 år, ugift, ingen børn og gældfri. Ligeledes om de særlige regler for optagelse i lavet -traditionerne når turen startes - når naverne mødes på herberger / gästhoff og ikke mindst når turen sluttede, tidligst efter 3 år og 1 dag.

Der blev lyttet intens i de mere end to timer foredraget varede.  

Holmegård Glasværk

Holmegård Glasværk omkring 1970

Mandag d. 9/10-17 holdt Erik Brix Petersen, som har arbejdet på Holmegård Glasværk og senere været guide på glasværkets rundvisninger, et meget levende foredrag for de ca. 100 fremmødte.

Der blev lyttet interesseret til emner omhandlende, Glasværkets grundlæggelse, Norske glasmagere, Bøhmiske glasmagere som blev smuglet til Danmark for at lære os at lave hvidt/klart glas, hvordan hverdagen var for de ansatte og deres børn, som skiftevis deltog i arbejdet den ene dag og gik i skole - også på glasværket, den anden dag, samt mange andre emner. Det hele ”krydret” med gode historier og anekdoter.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

04.05 | 22:16

Min mormor skulle have gået på Tybjerglille Skole ca. 1931 og jeg prøver at finde et klassebillede.

Kender nogen mon til denne skole og hører den herunder?

...
05.04 | 20:35
Bestyrelsen har modtaget 6
29.03 | 21:13
Bøger har modtaget 2
07.03 | 09:46
Billedgruppen har modtaget 4
Du kan lide denne side